Sweelinck meets Marenzio

Met medewerking van Pieter Dirksen, clavecimbel

Zaterdag 25 en zondag 26 mei 2019

Reserveer hier voor het concert in Buren

Reserveer hier voor het concert in Culemborg

Luca Marenzio en Jan Pietersz. Sweelinck hebben elkaar, voor zover we weten, nooit ontmoet. Ze hadden echter een gemeenschappelijke bewonderaar, de Engelse componist Peter Philips. Sweelinck en Philips waren meer dan collegae, ze waren in vriendschap verbonden.

De lijn Marenzio – Sweelinck, met een tussenstop bij Peter Philips, vormt dan ook de kern van de twee concerten die wij in mei hebben gapland. Hun muziek heeft veel met elkaar te maken. En het ene stuk is nog prachtiger dan het andere.
Daarnaast is er in dit programma veel variatie in aantal stemmen: van 4-stemmig tot 8-stemmig.

De psalmzettingen van Jan Pietersz. Sweelinck, ‘de Amsterdamse Orpheus’, staan vol van Italiaanse invloeden; madrigaal-invloeden, affecten, woordschildering; je hoort Lassus, je hoort madrigalen, en dan kom je snel uit bij Luca Marenzio.

Sweelinck was zeker op de hoogte van  de madrigalen van Marenzio; daarnaast is de dubbelkorigheid van Lassus & Marenzio terug te vinden in de groter opgezette psalmzettingen.
Peter Philips heeft werken van Marenzio voor klavier ‘gecoverd’ – met variaties. De variatiestijl van Philips is door Sweelinck omarmd; Philips heeft Sweelinck bezocht in Amsterdam – collegiale connecties genoeg, wellicht vriendschap. In ieder geval verbondenheid in muziek.
Dat willen we laten horen.

De ondersteuning van Pieter Dirksen (zie http://www.pieterdirksen.nl/), die zijn clavecimbel weergaloos kan laten klinken in deze stijl, is ons meer dan welkom en dierbaar.

De concerten worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stichting Escape in Culemborg.

Zaterdagavond 25 mei 2019, 20:15 uur:  Sint-Lambertuskerk, Markt 4, Buren

Zondagmiddag 26 mei 2019, 15:00 uur: Grote of Sint-Barbarakerk, Grote Kerkstraat 4, Culemborg

Bedankt!


Marcantus bedankt: